duncanmegmondja

Tíz jel, amiből előre látni lehetett, hogy jön a kétharmad

2019. április 10. - duncanmegmondja

A fél ország megsemmisülten és döbbenten állt, miután április 8-án ismét kétharmadot szerzett a Fidesz-KDNP – sokan a kormánypártok parlamenti többségének elvesztését várták, és ehhez képest valóban sokkoló eredmény született. A napokban ennek egyéves évfordulója kapcsán számos visszaemlékezés született.

Ebben az írásban – egy év távlatából – arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a várakozások teljes mértékben alaptalanok voltak – konkrét számadatokból, illetve azok összefüggéseiből jó előre ki lehetett olvasni, hogy nemhogy kormányváltás nem lesz, de valószínűleg visszatér a kétharmad.

Joggal merül fel a kérdés, hogy jelen körülmények között mennyi értelme van egy ilyen elemzésnek. Nagyon is sok: folyamatosan jelen van a közbeszédben a vágyvezérelt gondolkodás, a minden alapot nélkülöző reménykedés, és bizony még olyan narratívával is lehet(ett) találkozni, miszerint széleskörű csalás történt (nem történt, illetve azon csalások, vagy hibák, amik történtek, nem gyakoroltak érdemi hatást a végeredményre).

Kétségkívül bennem is élt egyfajta hiú remény a választások végkimenetelét tekintve, de azért a figyelmeztető jeleket nem ignoráltam. Nézzük hát, mi volt az a tíz jel, amiből legkésőbb április 8-án késő délután tudni lehetett, hogy a kormányváltás elmarad. Az ex post facto érvelés elkerülése érdekében láthatóan elkülönítem azokat a tényeket, melyeket csak a szavazást követően szűrhettünk le az adatokból.

1. Külképviseleti szavazók száma. Különféle statisztikák léteznek arra vonatkozóan, hogy hány magyar állampolgár él külföldön, elsősorban Nyugat-Európában (300-600 ezer fő közé teszik ezt a számot). A 2017-es adatok szerint kb. 207 ezer magyar él csak Németországban, melyek közül közel 190 ezer rendelkezik választójoggal, de legalábbis 18 év feletti, és akkor Nagy-Britanniáról, Ausztriáról még nem is beszéltünk. Ehhez képest 58,310 fő regisztrált a külképviseleti szavazásra (ők azok, akiknek amellett, hogy külföldön élnek, van magyarországi lakcímük is), ami egy közepesnél valamivel nagyobb város választópolgárai számának feleltethető meg. 2014-ben még 28.152 fő regisztrált, így kétségkívül jóval többen kérték a névjegyzékbe vételüket, de ha a számok mögé nézünk, akkor ez még mindig csak a potenciálisan választójoggal rendelkező, külföldön élő magyarok töredéke, és ez nem utal arra, hogy a külföldre költözött magyarok körében tömeges mértéket öltött volna a kormányváltó hangulat. Köztudott, hogy a külföldre távozók között többségben vannak a kormánnyal elégedetlenek – akik az elmúlt években távoztak, azok feltehetőleg nem a kormánnyal való féktelen elégedettség miatt tették ezt.

2. Levélben szavazók száma. Levélben azok a magyar választópolgárok szavazhatnak, akiknek nincs magyarországi lakcímük – ők a „klasszikus” határon túli (elsősorban erdélyi, felvidéki, vajdasági) szavazók. A 2014-es választáson 193,793 levélben szavazó regisztrált; körükben az érvényes szavazatok 95,4%-át a FIDESZ-KDNP listája kapta. Az idei évben 378,449 választópolgár kérte felvételét a levélben szavazók névjegyzékébe. Viszonyításképpen: már a választások előtt letette az állampolgársági esküt az egymilliomodik magyar állampolgár, aki az egyszerűsített szabályok szerint szerzett állampolgárságot. Ezáltal a határon túli választópolgárok még nagyobb arányban képviseltették magukat választópolgárként, mint a külképviseleti szavazásra jogosultak. Életszerűtlen lett volna azt feltételezni, hogy a négy évvel ezelőtti helyzethez képest hirtelen lett több mint 184 ezer ellenzéki szavazó éppen a határon túlról ahol már a 2014-es választásokon is egészen sokkoló mértékű volt a Fidesz fölénye. Mint utóbb megtudtuk, nem is lett, ellenben annál több volt a kormánypárti: az érvényes levélszavazatok 96,24%-a a Fidesz-KDNP listáját támogatta – tehát még a 2014-es eredményét is meghaladta körükben a kormánypárt.

3. Nemzetiségiként regisztrált szavazók száma. 59,235 fő regisztrált nemzetiségi választóként, közülük közel 35 ezren a német nemzetiség tagjaként. A nemzetiségi szavazók nem szavazhatnak pártlistára, helyette a saját nemzetiségük listáját támogathatják, ahonnan kedvezményes mandátumot szerezhet a jelöltjük – tehát kevesebb szavazattal lehet így bejutni az Országgyűlésbe, mint pártlistáról. Ha megnézzük a számokat, láthatjuk, hogy a Magyarországon elismert 13 nemzetiség közül egyetlen egynek volt egyáltalán matematikai esélye a mandátumszerzése: a német nemzetiség jelöltjének. Róla pedig köztudott volt, hogy a Fidesz korábbi budaörsi jelöltje volt, jelenleg is a párt tagja és maga utalt arra, hogy megválasztása esetén nem lesz a törvényhozási többség akaratának kerékkötője. A Fidesz politikája mellett tulajdonképpen már a szavazás megkezdése előtt állt egy parlamenti mandátum, hiszen a Fidesz győzelmét gyakorlatilag biztosra lehetett venni, egyedül a mértéke volt kérdéses. Ez az egy mandátum pedig akár lehetett volna perdöntő is, a Fidesz nagyobb arányú győzelmén múlt, hogy végül nem lett az.

4. Szavazóköri delegáltak megoszlása pártok szerint. Érdemes itt is összevetést tenni a 2014-es adatokkalezek a számok rendkívül beszédesek. És nem elsősorban azért, ami miatt mindenki gondolná, nevesen, hogy ellenzéki delegáltak (vagy látványosan kevesebb ellenzéki delegált) nélkül bizonyára szemérmetlen csalások sorozata fogja a kormánypártok felé billenteni a mérleg nyelvét. Sokkal inkább azért, mert az a tény, hogy ilyen mértékben csökkent az ellenzéki delegáltak száma (a baloldali több mint 40%-al), rámutatott arra, hogy az ellenzék jelentős humánerőforrás-hiánnyal küzd, beágyazottsága jelentősen csökkent, és már egy olyan, kevesebb elkötelezettséget igénylő pozícióra sem találnak embert, mint egy választási bizottsági tagság. A bizottsági munkáért egyébként méltányos összegű tiszteletdíj, és a vasárnapi munkavégzés miatti szabadnap is jár, így a feladat még vonzóbb, arról nem is beszélve, hogy a pártdelegáltnak nem is kell párttagnak vagy főleg nem politikusnak lennie. A Jobbik és az LMP egészen minimálisan növelte a delegáltjai számát 2014-hez képest, de összességében még úgy is több mint 6000-el kevesebb ellenzéki delegált volt 2018-ban, hogy a legutolsó választáson nagyszámú kamupárt is indult, tehát az ő delegáltjaikat is formálisan ide számítjuk.

5. A Közös Ország Mozgalom (KÖM) által megrendelt közvélemény-kutatások eredményei. Bár Gulyás Márton mozgalmának tevékenységét maga Gulyás is kudarcként éli meg, azért nem volt minden lépése teljesen felesleges, sőt. Most nem a minden esetben a fideszes jelölt távolmaradása mellett lefolytatott – és részben emiatt relatíve értelmetlen – vitákra gondolok. A KÖM azt is vállalta, hogy közvélemény-kutatásokat készít bizonyos választókerületekben az egyes jelöltek népszerűségéről. A végeredmény megmutatta, hogy mely egyedül talpon maradó jelölt bír a legnagyobb támogatottsággal, kire szavaznak át leginkább a többi – visszalépett – jelölt támogatói. Még csak nem is ezek az adatok érdekesek számunkra, hanem az, hogy a megmért választókerületekből még totális összefogással (egy jelölttel) is nagyítóval kellett keresni azon választókerületeket, ahol ne a Fidesz-KDNP jelöltje nyert volna az előrejelzések szerint (mivel a KÖM honlapja már nem elérhető, az egyes kutatások elemzésére sajnos most nincs lehetőség). Ez is egy vészjel volt, amiről nem vett tudomást az ellenzék. A megmért választókerületek elsöprő többségében végül a kormánypárti jelölt nyert – más kérdés, hogy olyan választókerület, ahol egyetlen egy ellenzéki jelölt állt szemben a kormánypártok jelöltjével, nem is volt.

6. Ajánlásgyűjtés. Át lehet böngészni egyenként az egyes jelöltek nyilvántartásba vételére vonatkozó adatokat a valasztas.hu oldalon, de nem igazán látom értelmét, mert mindannyian tudjuk: a kormánypártokon kívül minden párt kínkeservesen megszenvedte az ajánlásgyűjtést. De azért nézzünk csak pár példát: a valasztas.hu oldalon már azokat az adatokat látjuk, amikor a jelöltet nyilvántartásba vették. Mivel az ajánlásokat a leadásuktól számított három napon belül ellenőrzik, ezért a honlapon feltüntetett dátumtól három napot visszaszámolva állapíthatjuk meg, hogy melyik volt az a legkorábbi időpont, amikor a jelöltek leadták az íveket, feltételezve, hogy az ajánlások ellenőrzésére rendelkezésére álló maximális időt kihasználták. Számoljunk most ezzel. Ez egyébként még kedvezőbb színben is tüntethet fel egyes jelölteket, mert lehet, hogy egy-egy jelöltnél néhány óra alatt ellenőrizték az íveket, és így már a leadás napján nyilvántartásba is vették őket – a valasztas.hu adataiból ezt nem lehet kiolvasni, így maradjunk a „megengedő” számítási módnál.

Feltételezve a meglévő esélyegyenlőtlenségeket, fókuszáljunk most kizárólag az ellenzék nagyágyúira (ha vannak/voltak egyáltalán ilyenek), vagy azokra az EVK-kra, amely más szempontból jó esélyekkel kecsegtetett az ellenzék számára. Viszonyításképpen: az ajánlásgyűjtés február 19. és március 5. között volt. Még egyszer: a lenti modell fikció, nem biztos, hogy valóban pontosan ezen a napon adták le az ajánlásokat a jelöltek, csak a könnyebb érthetőség kedvéért alkalmazzuk ezt.

És akkor szemezgetve a fentiek szerint: Csongrád megye, 1. OEVK: itt Szabó Sándor indult az MSZP részéről, aki később be is húzta a körzetet. Ajánlásait március 2-án adta le. Pest megye, 2. OEVK: Szél Bernadett március 1-én adta le az ajánlóíveket. Heves megye, 2. OEVK: Vona Gábor március 2-án adta át az ajánlásait. Veszprém megye, 1. OEVK: Kész Zoltán március 2-án adta le az ajánlásokat. Arra vonatkozóan pedig, hogy ez mennyire indikátora a támogatottsának, álljon itt egy ellenpélda, Fejér megye, 4. OEVK, ahol a később győztes jobbikos Pintér Tamás február 22-én tette le az asztalra az íveket. De példaként hozhatjuk Baranya megye, 1. OEVK-t is, a független Mellár Tamással, aki február 27-én végzett az ajánlásgyűjtéssel. Ezek sem kifejezetten acélos számok, de a különbség érzékelhető: Mellár is befutott az első helyre a körzetében. Tizenöt kormánypárti képviselőjelölt már az ajánlásgyűjtés első napján leadta az íveket – közülük többen gond nélkül söpörték be akár órák alatt a szükséges ajánlásokat. Eközben több, releváns ellenzéki párt szinte az utolsó pillanatig küzdött ezzel. Nem, a Fidesz adatbázisa nem magyaráz mindent: az legfeljebb a Fideszes gyorsaságra magyarázat, az ellenzék sebességére (lassúságára) nem. Ugye mindannyian érezzük, hogy ha tömegek akarnának elzavarni egy kormányt, akkor a választópolgárok nem vállalnák azt a kockázatot, hogy ad absurdum kihívója sem lesz a kormánypárti jelöltnek, és inkább maguk keresnék proaktívan az aláírás lehetőségét?

7. A március 15-i Békemenet. A Békemenetek kezdetben döbbenetes tömeg részvételével zajlottak. A létszám a későbbi eseményeknél aztán apadt (ebből a szempontból különösen emlékezetes a Gyulán és a Sümegen tartott két esemény), majd szinte feledésbe merült a „műfaj.” Több éves szünet után tavaly március 15-én tért vissza a CÖF által szervezett, a kormányt támogató demonstráció, és láss csodát: a tömeg a kezdeti éveket idézte. Az most teljesen közömbös, hogy hányan jöttek teljesen önként, és hányan voltak, akiket valamilyen körülmény motivált erre: vagy ennyi őszinte híve van a kormánynak, vagy a mozgósítás volt olyan erejű, hogy ismét összejött a (több?)százezres tömeg – mindkét eset előrevetítette az április 8-i eredményeket. És arról se feledkezzünk meg, hogy akár mindkét forgatókönyv egyszerre is érvényes lehet – ebből is levonhatunk messzemenő következtetéseket. Ha egyszer egy végső során tét nélküli megmozdulásra ilyen kíméletlenül hatékony a mozgósítás, akkor mi várható a választások napján?

8. A Jobbik kampánya Észak-Magyarországon. Vona Gábor szülőhelyén, Heves megyében, illetve a szomszédos, jobbikosnak elkönyvelt Borsodban tartott kampánykörútján nem voltak ritkák az ellentüntetők, ezzel párhuzamosan pedig az érdeklődők száma még a pártelnök körzetében, Gyöngyös környékén rendezett egyes eseményeken is látványosan gyér volt – ezt több beszámoló is igazolja. Ne feledjük, a Jobbik volt azaz ellenzéki párt, mely a régióban a legerősebb beágyazottsággal rendelkezett, és egyébként az egész kampány során kormányváltó erőként pozicionálta magát. Az eredményeket látva azt tapasztalhattuk, hogy a korábbi jobbikosok tehát elszivárogtak valahova – és bajosan feltételezhetnénk, hogy a baloldali pártok söpörték volna be a voksaikat. A számok ezt is igazolják: Vona a saját választókerületében egyértelműen alulmaradt. Míg 2014-ben rendkívül szoros (1%-os) különbség volt Vona és a győztes fideszes között, addig ez a különbség most közel 6%-os volt, hogy a többi Heves megyei jelöltről ne is beszéljünk (Egerben több mint 11%-al kapott ki a Jobbik jelölje, Hatvanban pedig a Fidesz abszolút többséget szerzett), pedig a Jobbik ezen megye egyéni választókerületeiben indította az országosan legismertebb arcainak többségét. Mint kiderült, a Jobbik Borsodban sem teljesített jól: egyedül egy miskolci körzetben közelítette meg jelöltjük erősen a kormánypárti jelöltet.

9. A híres, március végi Medián-mérés. A szavazás napja előtt pár nappal az ellenzéki választókat valósággal sokkoló számokkal állt elő a Medián: egyedüli közvélemény-kutató cégként azt állította, hogy a Fidesz-KDNP kétharmadot fog szerezni a választáson. A kutatás hitelességét, módszertanát sokan kétségbe vonták (egyesek egészen hajmeresztő elméleteket gyártottak ezügyben) – mint utóbb kiderült, alaptalanul. A patinás és jellemzően igen pontos adatokat szállító cég által március utolsó napjaiban készített adatfelvétel már előre jelezte, hogy nőtt a szavazási kedv, a mozgósítás pedig elsősorban a falvakban volt hatásos. Igen, ezeket már mind tudtuk a szavazás napja előtt. Azt is megállapította a kutatás, hogy mintegy 700 ezer választópolgár pártpreferenciái ismeretlenek. Itt már el lehetett volna kezdeni kombinálni: új szavazókat húzott be a kampány, elsősorban a kistelepülésekről, és egy nagy tömeg preferenciái ismeretlenek – mi következik ebből? Hogy bármennyire is törekszik a reprezentativitásra egy kutatás, az igazán kis települések szavazóihoz nem lehet mindig kellő hatékonysággal eljutni; az ismeretlen preferenciájú választók pedig legalább tekintélyes részben közülük kerülhetnek ki. A településtípus alapján pedig már nem is nagy kihívás jó eséllyel megtippelni a pártpreferenciát. Ennek ellenére rengetegen tették magukévá azt a narratívát, hogy tömegével vannak „rejtőzködő szavazók”, akik a kormánypártoktól való félelmükben még a közvélemény-kutatónak sem vallják be valódi preferenciájukat. Ilyenek nem voltak tömegével.

10. Részvételi adatok. Talán az időben utolsó árulkodó jel volt a legfontosabb és a leginkább félreértett, félremagyarázott adat, ami a reménykedő ellenzékieket csúnyán tévútra vitte. Vasárnap délelőtt a teljes ellenzék eksztatikus állapotba került, mivel már a hajnali-kora reggeli órákban magas volt a részvétel, majd az napközben folyamatos csúcsokat döntött egészen a délutáni órákig – a szavazás napja előtt pedig a legnagyobb evidenciaként kezelte azt az ellenzéki oldal, hogy magas részvétel = kormányváltás. Érdemes megfigyelni az adatok által kirajzolt ívet, amiből kiderül: bár az aktivitás egész nap magas volt, ezekből kiemelkedtek a reggeli és délelőtti adatok (különösen néhány jobb módú nyugat-magyarországi megyében). A valasztas.hu adatai szerint a 9:00 és a 11:00 közötti idősávban volt a legnagyobb ugrás: 13,17%-ról 29,93%-ra.

Igen, délelőtt 11-ig az összes választásra jogosult közel harmada már leadta a szavazatát; és a fenti idősávban közel 17%-os növekedés volt tapasztalható. A korábbi (és későbbi) idősávokban a növekedés csak 5-12% volt. Historikusan és tapasztalati úton is tudjuk, hogy településtípusonként nagyon eltérő aktivitási szint és idősáv jellemző a szavazáson való részvételnél. A kisebb településeken, különösen a falvakban többen mennek el kora reggel szavazni, a nagyobb városokban (különösen Budapesten) pedig akár az utolsó órákig húzhatják az időt a választópolgárok a voksok leadásával. Az is évek óta köztudomású tény, hogy a kormánypártokat nagyobb arányban támogatja a falvak és kisvárosok népe (mint megtudtuk, mást nem is nagyon támogatnak az ilyen típusú településeken élő választópolgárok).

Az is ismert tény, hogy a kormánypárt Vas és Győr-Moson-Sopron megye kisebb településein különösen erős. Mit láttunk tehát? Azt, hogy már napközben rekordközeli részvétel volt, kiemelkedő vidéki aktivitással. Éles szemmel tehát már napközben látni lehetett, hogy a választás nem a kormány elsöprését fogja eredményezni – sokkal inkább azt, hogy a vidéki választópolgárok egy különösen aktív része (köztük olyanok is, akik korábban nem szavaztak) valósággal tódulnak megerősíteni a kormányt. Legkésőbb a részvételi adatok részletes analízise során rá kellett volna döbbennie az ellenzéknek, hogy a választás elveszett, és hogy súlyos kudarcot szenvedtek. A 24.hu térképén pl. tisztán kivehető, hogy éppen a Fidesznek leginkább kedvező fenti két megyében volt rekordmagas a részévétel. Ez pedig azt jelenti, hogy a több kormánypárti szavazat sokszorosan hasznosul, hiszen minél nagyobb arányban nyer egy egyéni jelölt, annál több töredékszavazatot kap a jelölt listája is.

Hogy mi a tanulság? Figyeljünk a tényekre, a számokra – azok ritkán vezetnek meg, ellenben már jó előre választ adhatnak számos fontos kérdésre. Például arra, hogy mik egy kormányváltás esélyei. A közelgő két választás kapcsán ennek különös jelentősége lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://duncanmegmondja.blog.hu/api/trackback/id/tr614752299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szóra kész Szókratész 2019.04.11. 09:30:35

A határon túli szavazók Fidesz szimpátiája a baloldal rövidlátó politikájának köszönhető. A saját ostobaságuknak köszönhetik ezt is..

Frh 2019.04.11. 09:43:33

Meg kellene szüntetni ezt az Erdélyből Magyarországra szavazok dolgot, de sürgősen!
Elvenni a választójogot tőlük, mert nem itt laknak! Még egyszer mondom: AKI NEM MAGYARORSZÁGON ÉL, NE SZAVAZHASSON ARRÓL, HOGY MI ITT MAGYARORSZÁGON HOGYAN ÉLJÜNK!
Értve vagyok?
Eltörölni a kettős állampolgárságot! Faszság volt bevezetni is.
Meg kéne már végre érteni, hogy egy másik ország állampolgára nem szabad, hogy beleugasson a mi dolgunkba. Mert nem itt él! Kb. semmi köze hozzá!

Ma Baker 2019.04.11. 09:52:55

"AKI NEM MAGYARORSZÁGON ÉL, NE SZAVAZHASSON ARRÓL, HOGY MI ITT MAGYARORSZÁGON HOGYAN ÉLJÜNK!"

Nem tudom van-e olyan ország a világon, ahol ha elhagyod az országhatárt, már nincs beleszólásod az ország dolgaiba. Ergo amit mondasz, baromság.
Az már más kérdés, hogy nemigen van rajtunk és Törökországon kívül olyan állam, aminek a területének 2/3-át elvették a 20. században, külföldre szakítva a választópolgárok több tíz százalékát. Tehát ez egy egyedi eset, most éppen így oldják meg a szavazást. Egyáltalán nem ördögtől való.

konrada 2019.04.11. 09:52:59

@ripj:
...valóban: nagyon sokan mentek el a bizonytalanok közül azért szavazni, mert hangosak voltak az ellenzék győzelmi vágyai, és közel a Hódmezővásárhelyi példa.

Még egyszer nem akarták eljátszani 2002-t, amikor az otthonmaradásukkal büntetni akartak, de leginkább magukat büntették meg...

Ma Baker 2019.04.11. 09:53:38

Csak a fogalmatlan buboréklakók lepődtek meg tavaly áprilisban.

werinter 2019.04.11. 09:54:15

A "bal"oldal teljesen lejáratta magát (és most is ezt teszi) már 2010 előtt is, hiteltelenek és nincsen egyetlen markáns, ismert személy sem aki vezetné őket.
A Jobbik hálójából szépen kifogta a szelet a Fidesz, gyakorlatilag az összes ötletüket ellopták és kis változtatásokkal, a saját néeteikhez igazították. Ráadásul a néppárotosodás és középre húzódás sem segített. Pont a bevándorlási válság idején, (de igazából bármilyen krízishelyzet ilyen), amikor egy szélsőségesebb pártnak a legnagyobb az esélye komolyabb támogatottságra szert tennie kezdték el a középre húzódást. Ez hatalmas hiba volt. Aztán Vona szépen ki is szállt az egészből, pedig ő már egy viszonylag ismert és jelentős politikai figurává nőtte ki magát. Aztán a Fidesz elkezdte leszlámizni az egész pártot, mára teljesen hiteltelenek lettek és egyre jelentéktelenebbek.
A többi pártról nem igazán érdemes beszélni, mivel sosem lesznek jelentős tényezők.
Az LMP szerintem elérte a maximum támogatottságát, az embereket addig amíg a saját életük nicnsen rendben, amíg nincsen legalább német/osztrák szintű jólét, nem fogja érdekelni a környezetvédelem és hasonló "zöld" dolgok.
A DK csak Gyurcsány legelszántabb (többnyire nyugdíjas) szavazóinak magáncirkusza, arra jó, hogy az MSZP-től szavazatokat vegyen el.

konrada 2019.04.11. 09:55:42

@Frh:
...s a te hozzászólásod is magyarázza, miért szavaztak 96%-ban azok ellen, akik hozzád hasonlóan gondolkodnak róluk...

werinter 2019.04.11. 09:55:45

@Frh: Miért kellene? Ezek az emberek NEM önszántukból kerültek a hazájukon kívülre, hanem a földet ahol mindig is éltek egy idegen nemzetállam lenyúlta. Miért büntetnéd őket emiatt?

ben2 2019.04.11. 09:57:02

@darlacko:

A Fidesz akkor fog megbukni, ha lesz érdemi alternatívája.
Az MSZ(M)P maradványpártok 2010 óta annyira meggyengültek, hogy még kommunikációs szinten sem képesek váltópártként eladni magukat, sajnálatos módon viszont annyi erejük még maradt, hogy eltapossák a feltörekvő új ellenzéki formációkat.

Erről szól a kb. 2012 óta tartó "összefogás" bohózat és ezért képtelenek felhagyni a diktatúrázós, fasisztázós ajvékolással, akámennyire is kontraproduktív.
A szoci utódpártok taktikája klasszikus válságmenedzselés: most diktatúra és fasizmus van, ilyenkor félre kell tenni az ellentéteket és csakis a közös célra koncentrálni. Aki pedig nem a közös célra koncentrál, netán megkérdőjelezi a ballib utópártok kompetenciáját, az ugyebár passzív támogatója a diktatúrának és a fasizmusnak.
Ezen nincs mit csodálkozni, bejáratott technika ez, ugyanezt csinálták 1990-1994 között is, csak akkor az MDF volt az ügyeletes fasiszta.
És persze ugyanezt a technikát alkalmazza ellentétes előjellel Orbán is: meg kell védeni a rezsicsökkentést, meg kell akadályozni a migránsáradatot, a "geci Orbán" helyett meg van "geci Soros".

Ezek a "virtuális problémákkal hergeljük a népet" technikák viszont inkább a saját tábor egyben tartására alkalmasak, mintsem annak növelésére, a szavazók ellenféltől elcsaklizására pedig totál alkalmatlanok.
Csakhogy míg Orbánnak az is elég, ha egyben marad a Fideszes tábor, addig az ellenzéknek a DK-s ultrák, a megszokásból az MSZP-re szavazó nyugdíjasok, meg néhány jobbikos hőbörgő nem fogja elhozni a kormányváltást, a csak a médiában létező LMP és Momentumról már nem is beszélve.

Sajnos ez az egész addig nem is fog változni, amíg a sorozatos kudarcok eredményeként a teljes post-ballib tábor végleg szét nem esik. Akkor és csak akkor (!), az ellenzéki értelmiség végre kénytelen lesz beállni valamelyik új alakulat mögé és a konstans rinyálás helyett végre elindulhat egy valós alternatívát nyújtani képes, professzionális ellenzéki párt felépítése.

midnight coder 2019.04.11. 10:00:53

A legbiztosabb jele az ellenzék előző 4 éves tevékenysége volt. A Jobbiknak oldaláról nem volt jó ötlet bemenni ballib irányba, a "cukisodás" lényegében önfelszámolást jelentett. A balfékek pedig balfékek, szerintem nem is igen akarnak kormányozni. Ha hatalomra jutnának az megint 4 évi elkúrást jelentene mint a régi "szép" Megyó-Fletó időkben, mert ma még kevésbé tartható kézben a csapat mint Fletóék idején. Ha az "ellenzék" most valami szerencsétlen csoda folytán hatalomra kerülne, akkor a következő 4 év kb. olyan lenne mint a Trónok Harca volt, a balfékek marnák a Jobbikot és egymást, a kis pártok azt szúrnák hátba aki pillanatnyilag a legjobban megéri nekik. Mondjuk, ha mondjuk a románoknál kerülnének hatalomra akkor vicces is lenne figyelni őket, de hogy azt az országot irányítsák amiben épp élek, hát köszi inkább ne.

arabok balrol 2019.04.11. 10:02:50

En is kulkepviseleten szavaztam a Fideszre, bar azt nem mondhatnam hogy ezen a kulkepviseleten nagy lett volna a forgalom

n3spr3ss0 2019.04.11. 10:06:48

@Frh: Ez így van, 100 éve más országban élnek, semmi közük ehhez az országhoz.

arabok balrol 2019.04.11. 10:07:19

A hataron tuli szavazoknak jobb szemuk van hozza, ki magyar, es ki nem az. A ballib patkanysagok onnan sokkal jobban latszottak regen is, mint a 100% libbant sajtoval teleszart feju magyarorszagiak eseten.

n3spr3ss0 2019.04.11. 10:07:28

@werinter: Ezen az alapon a török kori Magyarországot is vissza sírhatod.

ben2 2019.04.11. 10:09:46

@werinter:

A Jobbik legfőbb baja, hogy olyan társadalmi alapokra építkeztek, ami automatikusan felülről korlátozza a növekedésüket.
A cigánybűnözésre, zsidózásra, gárdás, skinheades kapcsolatokra eredményesen építettek stabil törzstagságot, viszont ugyanezekkel maximálták is a potenciális szavazótáborukat.

Erejüket az adta, hogy 2010 előtt a politikai korrektség és a ballib médiafölény sikeresen blokkolta a (főként vidéki) társadalom számára húsbavágó problémák napirenden tartását, a Jobbik pedig az "elefánt a porcelánboltban" stílussával sikeresen szólította meg azt a frusztrált réteget, aki elárulva érezte magát: nemhogy megoldást nem kaptak a problémáikra, de már azért is bűntutatott kellett érezniük, hogy egyáltalán problémáik vannak.
Ezeket a problémákat a 2010 előtt még tojástáncot járó Fidesz nem tudta érdemben napirenden tartani, mert folyamatosan a fasisztázós, antiszemitázós ellenszéllel kellett küzdenie. Egy rossz elszólás súlyos százalékokat jelentett a Fidesznek (lásd: Mikola István félresikerült mondatai a 2006-os kampányban), ezért jelentős területeket volt kénytelen átengedni a Jobbiknak (és az akkoriban még létező Miépnek).

Innentől viszony a Jobbik a néppártosodása amolyan "fasiszta" kutyából "demokratikus" szalonna kísérletté vált: ha felhagynak a szalonképtelen kommunikációval, akkor a saját törzsszavazóikat árulják el. Ha kitartanak az eredeti koncepciójuk mellett, akkor megmaradnak szélsőjobb szatelitnek a Fidesz mellett.

konrada 2019.04.11. 10:25:52

@ben2:
A magyarok megbuktattak konjunktúrában lévő országban kormányt arra a jelszóra, hogy "jól mennek a dogok, de lehet jobban csinálni" - ami persze igaz, de nem jött be, mert kiderült hogy akik ezt bevállalták, azok rosszabbul csinálták.

...szóval itt legközelebb akkor lesz esély kormányváltásra, amikor nem jól mennek a dolgok, mert a szavazók többsége megtanulta, bizonytalan ígéretekre nem érdemes cserélni...

midnight coder 2019.04.11. 10:30:20

@ben2: A jövő itt Európában mindenképpen a szélsőjobbé legalábbis középtávon, más kérdés hogy ezt is lehet agyatlanul csinálni és okosan is. A Jobbik elég agyatlanul művelte. Ami még tovább rontotta a dolgot, hogy utána nekiállt balra húzni, ami a saját táborát jól lecsökkentette, ugyanakkor a komcsik szemében továbbra sem lettek szalonképesek. Ráadásul a komcsik létszáma ugyanúgy felülről korlátos mint az agyatlanul művelt szélsőjobbé, ergo túl nagy megváltást akkor sem jelentettek volna, ha összefognak. Ráadásul a komcsik egymást is marják, őket pedig megették volna reggelire.

werinter 2019.04.11. 10:30:43

@n3spr3ss0: A magyar nép területi elhelyezkedése nagyjából mindig azonos volt történelme során, az változott csak, hogy melyik aktuális államalakulat birtokolta éppen azt a területet. Mint írtam, a határontúli magyarság: Erdélyben, Felvidéken, a Vajdaságban élők NEM tehetnek arról ,hogy nem az anyaorszához tartoznak! MIért büntetnéd őket ezért? És mirt ne lenne beleszólásuk az itteni történésekbe, mikor az ő életüket is JELENTŐSEN befolyásolni tudják az itt történő dolgok! Akár a megmaradásukat is...

werinter 2019.04.11. 10:35:56

@ben2: "A cigánybűnözésre, zsidózásra, gárdás, skinheades kapcsolatokra eredményesen építettek stabil törzstagságot, viszont ugyanezekkel maximálták is a potenciális szavazótáborukat."
Azért ez szerintem nem igaz. Sokan voltak akik valóban a primitív, demagóg bullshit miatt szavaztak rájuk és lettek a Jobbik "hívői", de rengeteg, főleg magasabb iskolázottságú ember inkább a felszín mögött meghúódó egyébként sokszor nagyon is komolyan vehető és értelmes gondolataik miatt. Ezeket nyúlta le a Fidesz, a cigányozás, és zsidózás pedig megmaradt a Jobbiknak.
Igazából a kommunikációjukon kellett volna finomítani, hogy vállalhatóbbak legyenek szélesebb rétegek számára is, és a normális, építő gondolatokat előtérbe helyezni és azokkal kampányolni.
De még ez sem feltétlenül szükséges, hisz Orbánék is borzasztó primitív, kirekesztő, rasszista sőt már-már a nácik által használt kampányfogásokkal nyernek folyamatosan. A Sorosozás, migrnásozás, állítsuk meg Brüsszelt és a többi bullshit lehet szalonképes, de létező jelenségek (mint a cigányokra jellemző problémák) pedig nem?

MACISAJT 2019.04.11. 10:51:46

Egy dolgot nem értek. Mi a fenének jó a ballibáknak a Fidesz kétharmadának állandó fetisizálása?
Hiszen valójában a Fidesznek nincs is szüksége a kétharmadra. Amihez kellett, arra rég megvolt.
Bizonyíték erre hogy mikor a kész zoltán időközi után elvesztették a kétharmadot, utána mi történt? Semmi. Kormányoztak tovább.

Ez az egész "ajvé lesz-e kétharmad vagy nem lesz kétharmada a Fidesznek " kérdés egy álprobléma( ez az igazi , nem a migránkérdés- c. by kunhalmi ágnes).
Mert ha pár mandátum miatt mégsem lenne: a ballibákon érrdemben az sem segítene.

Buchhalter 2019.04.11. 10:53:57

@Ma Baker: Törökországgal kapcsolatban mi ez a buta beszólás a részedről? Nem el vesztette a területe 2/3-át hanem jogos tulajdonosaik visszakapták 400 évnyi terror és rablás után.Gondolom vagy muzulmán ,vagy török származék vagy ha ennyire nyomod a Török érdekeket.Én per pillanat örülök,hogy Európa nem kér belőlük és az Oroszok karöltve Amerikával jól elszórakoznak vele. A mostani török vezetés csak azt éri el,hogy lassan a saját területei rovására létre jön egy új állam : Kurdisztán.Ami mind az oroszoknak mind az amiknak pont megfelel. A gazdasága meg már romokban a rossz döntések és a mérhetetlen nagy korrupció miatt.

MACISAJT 2019.04.11. 10:58:23

És ha már elemzés a blog témája.
Jellemző gusztustalan demagógia a határon túli magyarok szavazatainak állandó felemlegetése, illetve azok szándékos szembe állítása a levélben szavazni nem tudókkal.

Miközben pontosan tudják hogy a határon túli magyarok szavazatai korlátozva vannak. Akárhányan is szavaznak, háromszázezren vagy kétmillióan, csak 1-2 mandátum sorsáról dönthetnek.
index.hu/belfold/2014/03/25/nem_a_hataron_tuliak_dontik_el_a_valasztast/

"Az biztosnak látszik, hogy nem az ő szavazatuk fogja eldönteni a győzelmet: ha a minden regisztrált határon túli részt is vesz a választáson, és mindegyikőjük a Fideszre szavaz, ez 64 százalékos hazai részvétel mellett is – ekkora volt 2010-ben az első fordulóban a választói aktivitás – csupán egy szavazatot jelent a kormánypártnak.
Minél több belföldi, annál kevesebb külhoni

A határon túli szavazók voksának súlyát csökkenti, hogy csak pártlistára adhatják le szavazatukat, egyéni jelöltekre nem, tehát az új, csupán 199 fős parlamentből mindössze a 93 listás mandátum sorsát befolyásolhatják, azt is kevéssé."

konrada 2019.04.11. 10:58:24

@midnight coder:
A szélsőjobb mindig viszonyítás a politikában.
(Ennek oka, hogy egy vörös zászlós szocialista munkáspárt a hivatkozási definíciója a szélsőjobb megnevezésnek, ti.: a szélsőbal sorolta magát középnek, és azok tőlük jobbra voltak.)

...de a köldöknéző okoskodás után: az igazán szélsőségeseké - ha csak nem puccsal jutnak hatalomra - soha nem lesz a jövő, mert az emberek többsége a közép felé húz.
...az más kérdés, hogy ezt a középet esetleg egy szélsőség a maga szemszögéből - önmagukat középre sorolva - szélsőségnek nevezi....

midnight coder 2019.04.11. 10:59:49

@werinter: Szélsőjobbot lehet okosan is csinálni, és bután is. A buta szélsőjobb antiszemita, és rasszista. Az okos szélsőjobb viszont azokkal a problémákkal szembesíti a társadalmat, amit a problémás csoportok jelentenek. Ha azt mondod, hogy irtsuk ki a rohadt büdös cigányokat, akkor hülye vagy. Ha azt mondod, hogy fel kell lépni a főleg a kevésbé tehetős, esetleg vidéki polgárokat sújtó bűnözés ellen, legyen az lopás, rablás és más erőszakos bűncselekmények, máris szalonképes vagy, miközben kb. ugyanarról beszélsz.

midnight coder 2019.04.11. 11:01:46

@konrada: Na ja, az hogy mi a közép alapvetően a mi nézőpontunktól függ. Az igazi gond egész Európában az, hogy a II világháború után a közép iszonyúan balra tolódott.

werinter 2019.04.11. 11:07:07

@midnight coder: Így igaz, de a mai PC társadalmak mindkettőt egy kalap alá veszik sajnos. Magyarán ha nem beszélünk a problémáról NYÍLTAN, szerintük az a megoldás...
A Jobbik legnagyobb érdeme, hogy olyan témákat foglalkozott nyíltan, amelyek egészen az ő fellépésükig tabunak számítottak és azért ne mis foglalkozott velük senki.

ben2 2019.04.11. 11:11:22

@werinter:

Pontosítok: a Jobbik nem maguk a témák miatt lett népszerű, hanem azzal, hogy indulati alapon építkezett és ezek a témák voltak azok, amelyekben a letöbb elfolytott indulat halmozódott fel egyes társadalmi rétegekben.
Természetesen a szavazótábor hergelése és általában az indulati politizálás minden párt eszköztárában szerepel, de csak mint kampánytechnikai eszköz és nem mint alapvető összetartó erő.
A zabolázatlan indulat tette felülről korlátossá a Jobbik szavazótáborát, a cigányozás, zsidózás, stb. valójában csak a szűk ballib médiaértelmiség szemét szúrja.

Vonáéknak hosszabb távon kezdeni kellett valamit az indulatokkal és az lett a stratégia, hogy a Jobbikosok indulatait a korrupció irányába csatornázzák, amivel közös alapot teremthetnek a szélesebb ellenzéki kompatibilitásra.
Első sorban nem valamiféle választási együttműködés volt a céljuk, hanem hogy a ballibekről lemorzsolódó választókat be tudják vonzani.
Ha a Jobbik válik az ellenzék megkérdőjelezhetetlen vezetőjévé (és erre a stabil 1 milliós tagságával minden esélye meg is volt), azzal automatikusan egyszereplőssé teszi az ellenzéki politizálást és begyűjti az összes protest szavazatot.

Ezen túl a Jobbik kapott pár övön aluli ütést, amivel a baloldal diktatúrázása is elfogadott hívószóvá vált a Jobbikon belül. Előtte inkább kárörvendve nézték a ballibek vergődését, ahogy fokozatosan visszaszorultak a gadasági- és médiapozícióikból, viszont Simicska trónfosztása már a Jobbikot is kellemetlenül érintette, így a "kúrjunk ki a ballibekkel" hallgatólagos Fidesz-Jobbik együttműködésből "le az Orbán diktatúrával" hallgatólagos Jobbik-ballib együttműködés lett.

A koncepció ott csúszott félre, hogy a Fidesz a jobbra tolódásával egy csomó politikai indulatot lekötött, így a Jobbiknak maradt a korrupció ellenesség, némi "geci Orbán"-ozással és diktatúrázással, de míg mondjuk cigánybűnözésben nem volt valódi alternatívája, addig Orbán ellen acsarkodásban már olyan feketeöves konkurenciája akadt, mint a Gyurcsány szekta.
Így viszont a mezei Jobbik szavazó folyamatosan azon kapta magát, hogy Fletóékkal egy brancsban kajabál Orbán ellen, a Jobbik pedig akarata ellenére hangsúlyos szereplőjévé vállt a "ki kivel nem fog össze" összellenzéki kabarénak.

konrada 2019.04.11. 11:19:59

@midnight coder:
"Az okos szélsőjobb viszont azokkal a problémákkal szembesíti a társadalmat, amit a problémás csoportok jelentenek. Ha azt mondod, hogy irtsuk ki a rohadt büdös cigányokat, akkor hülye vagy. Ha azt mondod, hogy fel kell lépni a főleg a kevésbé tehetős, esetleg vidéki polgárokat sújtó bűnözés ellen, legyen az lopás, rablás és más erőszakos bűncselekmények, máris szalonképes vagy, miközben kb. ugyanarról beszélsz. "

Nincs igazad. Az előbbi nyílt uszítás egy népcsoport ellen, mely nem a tet, hanem rasszista alapon ítél.
Ez valóban szélsőség.

A második meg az elkövetett tet ellen, amely védi a többséget.
Ez meg közép.
Az más kérdés, hogy valóban több az elkövető közt a cigány, de ettől még nem várják el, hogy egy komplett népcsoportot irtsanak ki, és nem gondolják, hogy kevésbé bűnösek azok, akik ugyanazon bűncselekményeket követik el, csak azért, mert nem ahhoz a rasszhoz tartoznak: ők ezért közép.
...s az is más kérdés, hogy emiatt a "megélhetési bűnözéssel" mentegetőzők szerint az egyenlő elbírálást akarók szélsőségesek.
Én erre írtam azt, hogy mindig az "üléspont határozza meg az álláspontot".

ripj 2019.04.11. 11:20:33

@MACISAJT: 30 éve zabálják kétmarokra a nyugat európai ideológia importot, de messze nem kell annyi a 'nyugati értékek' proglib fosnak, hogy az önbecsülésnek, ambíciónak, önálló gondolkodásnak még az írmagját is kiírtsa akinek nem osztottak eleget felül.

Kaptak helyette dogmát, amiben ők minden szép és jó megtestesülése, az erkölcsi világítótornyok, körülöttük a sötétség tengere. Elhitték, hogy nekik járnak dolgok, hogy bárkit aki képes magától valamire, aki máshogy gondolkodik, aki önálló, azt majd az állam szépen elintézi.

Na, hát 10 éve a rohadt nácik, a bunkók, az buta műveletlen falusiak, a műveletlen bunkó vállakozók, a bwm-sek, a mercisek, a wellnesshétvégézgetők, stb, stb. "uralkodnak", ráadásul egyre nagyobb fölénnyel ...

Szerinted mekkora kognitív disszonanciát okoz ez az ilyen reménytelen balfaszoknak? Jó hogy nem tudják elengedni. Semmit sem tudnak elengedni, mert akkor borul minden. És az ellenzéki "politikusok" rakják alájuk a lovat ... közben meg Orbánt patás ördögözik.

Kurvára veszélyes játék ez, ha egyszer véletlen elhiszik, hogy vannak olyan kemények ők is, mint Vlagyimir Iljics ..

Szóra kész Szókratész 2019.04.11. 11:25:19

@MACISAJT: Ja a tavaly áprilisi választás után használták valamire is a kétharmadot a kormányerők?
Amikor kellett volna a kétharmad, akkor épp nem volt, így a határzár építését képes volt késleltetni az ellenzék..

eloi 2019.04.11. 11:32:00

Nem számokra kellene figyelni, hanem arra, hogy mit szeretnének és MIT NEM az EMBEREK!
Ez a titka a győzelemnek.
Nem agysebészet ez. Csak amíg a ballib ellenzéki pártocskák a saját világképüket akarják ráerőltetni az emberekre, addig ne csodálkozzanak az eredményeiken!

eloi 2019.04.11. 11:46:30

@ben2: Mire ez megvalósulhat, még sok "dinoszaurusznak" kell "meghalnia"!
(És közben sajnos kinevelik a maguk utód-kisdínóit is. Sőt, ahogy látjuk, már Nyugaton is termelődnek, erősödnek az "elvtársak"!!! :-( )

BiG74 Bodri 2019.04.11. 11:55:14

@Frh:
Ez ám a méretes öngól!
Ha nem is értesz egyet a határontúli magyarok szavazójogával ( én sem), attól még elismerheted, hogy az ország jelentős része igen. Ez a rész hatalomra jutva megtette, amit a tiltakozók sokáig hatalomból blokkoltak. Ez van. Jelenleg ez működik. Ezzel szembemenni ökörség. El kell fogadni, be kell építeni a politikába, és tovább.

midnight coder 2019.04.11. 12:00:41

@konrada: Igazából nézőpont kérdése. Szélsőbalról nézve a szocdem is náci.
Orbánékra is próbálták ráhúzni az antiszemitizmust, de igazából még csak egy halvány rasszizmust sem sikerült. Ilyen szempontból Orbánék igencsak okosak. Nem azzal jönnek, hogy le az arabokkal, irtsuk ki az iszlamistákat, négereket, csak azzal, hogy ezeknek az embereknek az integrációja az európai társadalomba kb. lehetetlen, legalábbis tömegesen. Ami viszont elég nehezen cáfolható. A kommunistáknak pedig igazából a "de úgy sem jönnek ide", vagy a "kerítés úgysem állítja meg őket" című érv marad csak.

Sir Bates dö Hól 2019.04.11. 12:02:50

@werinter: miért nyúlta volna le egy idegen nemzetállam? az 1867-es kiegyezés mintájára miért nem történt kiegyezés az erdélyben már évszázadok óta élő románokkal? vagy a szlovákokkal? (ne írd le, a horvátokkal való kiegyezés nem volt lehetséges, közjogilag mindig külön aktor volt, ebből is következik, hogy monak sosem volt tengerpartja, megdőlt egy újabb mítosz!) miért hivatkoznak mindig egy száz évvel ezelőtt történt eseményre? miért nem a jelennel és a jövővel foglalkoznak? igazságtalan volt a párizs környéki békefolyamat? igen, következménye a II. világháború.
segíteni szerették volna a határon túli magyarság tagjait? miért nem volt erre elég egy speciális kártya? kedvezményes utazás, 10%-os kedvezmény a coop- bolthálozatban, stb. . miért kellett ehhez szavazati jogot adni?
pontosan milyen érzelmi kötődése van egy magyarul sem tudó ukránnak mohoz? vagy sárközynek? miért szavazhatnak ők levélben? mennyivel van több vagy erősebb joga egy magyarnak arra hivatkozni, hogy a felvidék vagy Erdély mo része legyen, mint egy szlováknak vagy románnak arra, hogy a másik országhoz tartozzon? miért is jobb a magyar bázisú etnicizmus/nacianalizmus, mint bárki másé? mennyivel járul hozzá egy, a magyar nyelv szabályainak, helyesírásának fittyet hányó/nem ismerő kommentelő a magyar kultúra megmaradásához?

eloi 2019.04.11. 12:15:50

@Sir Bates dö Hól: Látod, mivel ezeket a fontos dolgokat nem érted (és neked, egy magyarnak ezeket el kellene magyarázni), ezért nem érted a körülötted lévő világot! :-( Ahogy a magyar ballib pártok és politikusok sem. És ez nagy baj. De meg is mutatja, hol vannak az alapvető (nemzeti, nemzet-stratégiai és társadalmi) töréspontok és választóvonalak. Mondjuk úgy magyar és magyar között. (Az egyiket leginkább idézöjelek közé kéne tenni. De ha úgy érthetőbb: A "Dobó Istvánok" és a Hegedüs Istvánok" között. Mindkettő magyar volt.)

Szóra kész Szókratész 2019.04.11. 12:33:18

@n3spr3ss0: Az elzászi németek is szavazhatnak a német választásokon,és a besszarábiai románok is a románon..

-JzK- 2019.04.11. 12:41:54

A ballibsi hazaárulók legnagyobb bánatára egyelőre nem tűnik valószínűnek a négeres-buziházasságos világrend Magyarországi implentálása :)

ben2 2019.04.11. 12:48:12

@konrada:

Szerintem Midnightcoder arra gondolt, hogy az indulatoknak ugyanaz a gyökerük és ezeket az indulatokat, amelyek általában civilizálatlan formában törnek felszínre a probléma kibeszélésével és hatékony kezelésével kordában lehet tartani és a diskurzust civilizált irányba lehet terelni.

Ha viszont magát a problémát is tagadjuk, mert lám gyilkos indulatokhoz vezet, ha egyáltalán szóba hozzuk, azzal pont a civilizált diskurzus lehetőségét vetjük el, ami - alternatíva híján - gyilkos indulatokhoz vezet. Azaz a tagadás végső soron saját magát erősíti: minél jobban tagadunk, annál inkább okunk lesz tagadni.

A fő gond ezzel az, hogy a liberális-zöld-anarchista szélsőség eleve nem érdekelt a probléma megoldásában, mert általában a politikai szélsőségek az ellentétes előjelű szélsőség létével indokolják a saját szükségességüket.
Ha nincsenek fasiszták, akkor ugye antifasiszta szövetségre sincs szükség, de mivel az antifasiszta szövetséggel, mint társadalmi intézménnyel gyakorlati előnyök is járnak, az antifasiszta szövetségnek, mint intézménynek nem érdeke a fasizmus teljes felszámolása, azaz ha nincs fasiszta, akkor csinálnak. Ha pedig ez média monopóliummal párosul, akkor a végén mindenki fasiszta lesz, aki nem ők.

Innentől viszont nagyon nehéz megmaradni a civilizált diskurzus talaján azoknak, akiket közvetlenül érint az adott probléma, aki pedig kezelni is akarja, az két irányból kapja a pofonokat: egyrész a választók elvárják, hogy elégítsék ki a civilizálatlan indulataikat, másrészt a liberális szélsőség által uralt média elvárja, hogy a civilizáltság nevében kussolják le a választókat és tagadják el a probléma létezését.

konrada 2019.04.11. 13:08:41

@ben2:
Én értem, hogy arra gondolt, de akkor is különbséget kell tenni azok között, akik egy népcsoport kiirtásával akarnak egy problémát megoldani, és azok között, akik a probléma megoldását akarják emberi keretek között.

S hiába beszéljük ezt ki: arra az jó lehet, hogy eltereljük a szélsőséges megoldás elől az értelmesebbeket, de arra, hogy a szélsőségesek eltűnjenek arra nem, elvégre a náci főbűnösök, de a kommunista tömeggyilkosok vezetői is értelmiségiek voltak, kialakult érvrendszerrel:
A kibeszéléssel csak egyet tehetünk: nem hagyjuk, hogy az őrült kirekesztők elfogadhatóvá tegyék magukat azzal, hogy ők csak egy drasztikusabb és könnyebb választ adnak egy létező problémára.

Azaz: ne higgyünk a szélsőségeseknek, se annak az oldalnak, mely a drasztikus megoldást javasolja, se a másik oldalnak, mely összemossa a szélsőséget a normális válasszal, és emiatt elfogadni azt, hogy végül is ugyanazt a biztonságot akarja közép is, és ezért a közös cél szentesíti az eszközt...

Lordmotor 2019.04.11. 13:27:45

Ennél sokkal egyszerűbben meg lehetett jósolni a 2/3 ot.: Gyurcsány színpadon volt (van). Amígy Gyurcsány színpadon van, Orbánnak 2/3 a lesz. pont.

werinter 2019.04.11. 13:31:16

@Sir Bates dö Hól:
"segíteni szerették volna a határon túli magyarság tagjait? miért nem volt erre elég egy speciális kártya? kedvezményes utazás, 10%-os kedvezmény a coop- bolthálozatban, stb. . miért kellett ehhez szavazati jogot adni? "

Ha szerinted ennyit érdemelnek idegen (és többnyire nem túl baráti) országban élő honfitársaid, akik, mint írtam korábban is egyáltalán nem thetenke arról, hogy már nem az anyaországhoz tartoznak, akkor nincs miről beszélni.
Szerintem tőled is el kellene venni a szavazati jogot és cserébe kapnál 10%-os COOP utalványokat...

Fermentátor · http://fermentator.blog.hu/ 2019.04.11. 13:39:12

@Frh: Hűha! Ez ám a fegyelmező hangvétel!
:)

Sir Bates dö Hól 2019.04.11. 13:50:43

@eloi: ez magyarázatnak számít ma ner-moon a ner-magyarok és mélymagyarok részéről? tényleg kimagasló intellektuális teljesítmény;-)...

ulpius66 2019.04.11. 13:57:15

VÁLASSZATOK!

ORBÁN vagy SOROSS

Sir Bates dö Hól 2019.04.11. 13:58:07

@werinter: tényeket tudsz felhozni, érvekkel támasztod alá kijelentéseidet vagy csupán az érzelmekre alapítod véleményed? semmi bajom azzal, ha érzelmi alapon véleményt nyilvánítasz, de akkor azt ne próbáld axiómaként kinyilatkoztatni;-)...
(keresem-kutatom a ner-moon önmagukat "konzervatív jobboldali nemzeti oldal"-ként meghatározottak sokszor emlegetett intellektuális fölényét, de mindig csak az általam magyarországként ismert terület nagypofájú kocsmai höbörgőinek semmitmondó toposzait találom részükről;-))

Sir Bates dö Hól 2019.04.11. 14:03:56

@Szóra kész Szókratész: froban egyetlen kisebbség sem létezik, aki kettős állampolgár, az szavazhat a saját választásán, a kérdés inkább az, hogy mi indokolta a magyar állampolgárság könnyített és tömeges, nem egyéni/individuális megadását állampolgári ismeretek és nyelvtudás nélkül, különös tekintettel a nem helyben lakásra?

arabok balrol 2019.04.11. 14:11:15

@Sir Bates dö Hól: "mi indokolta a magyar állampolgárság könnyített és tömeges, nem egyéni/individuális megadását állampolgári ismeretek és nyelvtudás nélkül, különös tekintettel a nem helyben lakásra?"

1. ez altalanos europai standard
2. nincs semmilyen tomeges megadas csak egyeni
3. senki nem kap allampolgarsagot nyelvtudas es allampolgari ismeret nelkul, csak ha a tv-ben meghatarozott felmento korulmeny (mo-n szerzett diploma) fennall

Ha ha ha

nemecsekerno_007 2019.04.11. 14:18:30

Mi a különbség a politikai elemző és a meteorológus közt?
A meteorológus legalább azt tudja, hogy most milyen idő van :)))

Német Roland 2019.04.11. 14:18:47

Ez a választás egy mocskos nagy csalás volt, maradjunk annyiban. Biztos véletlenül ált le számítógép pár órára. Biztos az is véletlen, hogy több 100 rendőrt vezényeltek a választási központhoz vidékről. Hiszek a mesékben de nem ennyire.

ulpius66 2019.04.11. 14:24:31

Vissza kell csatolni Őrvidéket, Felvidéket, Kárpátalját, Erdélyt, Délvidéket, stb, stb és máris megszűnik a "határon túli magyarok" szavazásának porblémája......

midnight coder 2019.04.11. 14:40:41

@ulpius66: Teljesen reális ötlet. Ehhez már csak a szomszédok beleegyezése kellene, vagy egy támogató nemzetközi környezet + egy baromira erős hadsereg. És akkor még mindig meg lenne a kérdés, hogy mi a fenének ? Így is fogy a népesség, ergo lassan a már meglévő területek "belakása" a kihívás és nem csak nálunk, de a szomszédoknál is.

Nancsibacsi 2019.04.11. 14:41:05

"Például arra, hogy mik egy kormányváltás esélyei. A közelgő két választás kapcsán ennek különös jelentősége lehet."
Csak úgy mondom hogy a következő 2 választás nem országgyűlési lesz, így teljesen veszélytelen a kormányra.

Kivlov 2019.04.11. 14:51:50

@Német Roland:
maradjunk annyiban, hogy az egyéni körzetek 90%-át nyerte a fityisz az impotens, semmitmondó ellenzékkel szemben...

ulpius66 2019.04.11. 14:52:54

@midnight coder:

Jól van na!

CSAK VICC VOLT!

Akkor mán azzal is jöhetne ez a sok ballibsi balfasz, hogy mért szavazhat, teszem azt, a hatvani polgármester-választáson, aki NEM IS HATVANBAN ÉL, NEM OTT DOLGOZIK, de ott van az állandó lakcíme? (vagy fjordítva, Hatvan él, ott dolgozik, stb. de máshol van az állandó lakcíme...)

ulpius66 2019.04.11. 14:55:04

Gondolom a "határon túli magyarok" szavazatával nem lenne semmi gond, ha a ballibsikre savaznának!

Mivel útálják őket, mint a szart, ezért még véletlenül sem savaznak rájuk!
(a ballibsik persze a saját politikájuknak köszönhetik, hogy ennyire útálják őket a magyarok....)

GyMasa 2019.04.11. 15:00:42

@MACISAJT:
"Egy dolgot nem értek. Mi a fenének jó a ballibáknak a Fidesz kétharmadának állandó fetisizálása?"
Talan azert, mert mostanra odaig laviroztak magukat, hogy a 2/3 megakadalyozasa az egyetlen realisan elerheto celjuk...

ulpius66 2019.04.11. 15:06:36

@GyMasa:
A ballibsik vígasztalják magukat azzal, hogy MEGAKADÁLYOZTÁK A FIDESZ-KDNP 3/4-ES GYŐZELMÉT!

ben2 2019.04.11. 15:17:27

@konrada:

Nem vitatkozva, inkább kiegészítve:

A poltikában a választók és a poltikus kapcsolata olyan, mint a civil életben a megrendelő és a mesterember kapcsolata.
A megrendelő néha még a problémát sem tudja rendesen körülírni, nemhogy kitalálni a megoldást, így a probléma kezelését mindig a mesterembertől várja. A megrendelő előállhat lehetetlen vagy hülye megoldásokkal és néha le is kell beszélni róluk, de akkor is a mesterember dolga megoldani a problémát, ha a megrendelő hülye.

Na most vannak jó és rossz mesteremberek.

A jót viszonylag könnyű definiálni: nem csak meghallgatja, de rá is érez, hogy a megrendelő mit akar valójában és olyan megoldással áll elő, ami _jobb_ mint amit a megrendelő eredetileg elképzelt. A jó mesterember szembesíti a megrendelőt a valósággal, tisztázza, hogy mit nem lehet, mint nem szabad és mi az, ami eleve hülyeség, de rögtön mellé letesz egy működőképes javaslatot, hogy egyébként az alapproblémát hogyan lehet megoldani.

A rossz mesteremberből viszont sok féle van.

Van az, amelyik minden felelősséget hárít: ő csak azt csinálja, amit a megrendelő kér, nem az ő tiszte megítélni, hogy lehet-e, szabad-e, hülyeség-e. Majd megcsináltatja még egyszer, ha nem működik az eredmény.

Aztán van az, akinek _minden_ feladatra az a reakciója, hogy nem lehet, nem szabad, vagy eleve hülyeség. Merthogy ő a mester és ő jobban tudja.

És van az, ami mindent beígér majd nem csinálja meg és utólag magyarázkodik, hogy mert nem lehet, nem szabad vagy hülyeség.

Lefordítva a jelen kérdésre: amikor a hőbörgő ultra azt skandálja, hogy "irtsd ki a cigányokat", akkor nem az a politikus feladata, hogy megtegye, sem az, hogy lekussolja, sem pedig az, hogy beígérje, majd ne csináljon semmit.
Meg kell értenie, hogy miért jutott el odáig a nép, hogy hőbörög és az alapproblémára keresni a megoldást. Így előfordulhat, hogy pont az ellenkezőjét teszi a politikus, mint amit a nép konkrétan követel, a nép a végén mégis elégedett lesz.
Pl. a cigányok kiírtása helyett kirángatja őket a mélyszegénységből és az iskolázatlanságból ezzel megszüntetve a "cigánybűnözés" alapvető okait.
Ilyenkor van a nagy meglepi, hogy a hőbörgő ultrák is azt kezdik el támogatni, aki pénzt költ a cigányokra ahelyett, hogy - az eredeti követelésüknek eleget téve - közéjük lövetne.

Ez a fajta politizálás viszont eredményorientáltságot feltételez, no meg a valóság precíz ismeretét és nyilván sokkal nehezebb, mint hárítani a felelősséget, fűt-fát beígérni, vagy megmondani a tutit, hogy a probléma nem is létezik.
És hát akárcsak jó mesterembert, jó politikust is ritkán találni.

Sir Bates dö Hól 2019.04.11. 15:43:23

@arabok balrol: semmiben sem felel meg a valóságnak az általad írtak közül az 1., és 3. pontban foglaltak, vagyis vagy nem ismered a valóságot (ez már nickedből is látszik), vagy hazudsz; a 2. pontban jelzettek pedig az általam leírtak nem a szövegkörnyezettel összefüggésben történő manipulatív interpretációja, ami szintén jellemed "nem_a_korrektség_ az_elsődleges" vonására (hogy te is értsd: sunyi) mutat rá.
most már haházhatsz rendületlenül...

Sir Bates dö Hól 2019.04.11. 16:00:27

@werinter: a jobbikra a magasabb iskolázottsággal rendelkezők antiszemita és rasszista indíttatásuk miatt szavaztak, nem azért, mert létező problémákat vetettek fel nem elfogadható módon és indokból (rasszizmus, antiszemitizmus), ordas hátsó szándékkal; ellenben az mszp volt szavazói az addig eltelt időszak (ezt emlegetik "genszterváltás"-ként) veszteseiként protestáltak az ún. baloldal ellen (moon nincs komolyan vehető és kimutatható támogatottsággal rendelkező baloldali párt, az mszp-nek volt ilyen platformja, valamint a megalakulásakot az SZDSZ rendelkezett ilyen vonallal, de azt gyorsan ellehetetlenítették a párton belül; a DK meg sosem volt baloldali párt), így váltak a jobbik támogatóivá leginkább (természetesen ezzel nem állítom, hogy a moi társadalom alapvetően nem antiszemita vagy rasszista beállítottságú, mert az).

kocsisj 2019.04.11. 16:01:48

Az egész nem itt kezdődik. Van az EU a tömérdek kiosztandó pénzzel. 2010 előtt van egy másik bagázs, amelyik felszívja a pénzt, de nem sok látszata van (mármint a zemberek szemében. Kell még hozzá egy világválság meg egy hülye bankpolitika és már jön is a Zorbán, mint a nagy megmentő. Első két év (míg lecseng a válság) csontvázak a szekrényből meg az elmútt nyocév és máris dől a lé. '16-ig kellett még a mankó (Simicska), de aztán rájött, hogyha visszaosztja a visszaosztandót, már a kamucégek sem kellenek. '16-ban lepasszolja a gazdasági eszét és egyszerűre veszi a lenyúlást. Kell egy 70 IQ-s stróman meg nyuszi rokonai, barátai meg üzletfelei, mindent államosítunk, majd átpasszoljuk az előbb felsoroltaknak. Ami már korábban lenyúlásra került, ott pedig adunk egy visszautasíthatalan ajánlatot. Ha véletlenül valamelyik rokon falsot húz és nem a Siemens vagy a Philips Kínában gyártatott lámpáit építi az utcákra, hanem direktbe a kínai finomárút és ránkszállna az EU, visszavonjuk a támogatás kérelmet és kifizetik a magyar marhák. Az már az EU-ban a kutyát nem érdekel, hogy akkor mekkora is volt a korrupció.
Hogy miért lett 2/3? Mert a Zorbán végtelenül tanulékony. Add meg Istennek, ami Istené és add meg a császárnak, ami a császáré. Amíg ezt a szabályt betartja, addig az összes enyje-bejnyét lesz@rhatja és azt lop és attól, akitől akarja.
Ma az első cikk az indexen, arról szólt, hogy a leggazdagabb 1% milyen iszonyatos mértékben gazdagszik. Nem hiszem, hogy az itt kommentelők bármelyike is ebbe a körbe tartozik. De Orbán rájött arra, hogy a következő 20%-ot, hogy lehet az EU-val kifizettetni. Óriási plakátkampányok, kiváló konferenciák a szegény rétegek felzárkóztatására, a tényleg idiótáknak meg a hazafias maszlag (de ez is jó pénzért szervezve). Meg vagyok győződve, hogy a legkisebb mértékben sem érdekli a Soros (az már kiderült, hogy amerikai zsidóké az ötlet). Ahogy a migránsok sem. Jól látható, hogy a migránsoknak nem vagyunk vonzóak. Van saját gyerekcsinálásból élni akaró kisebbségünk. Azzal sem tudunk és akarunk igazából semmi értelmeset kezdeni (habár a pénzt felvettük már a programra).
Marad a jó kis langymeleg! És amíg ez marad a nyuszi és köre kirobbanthatatlan. Ha meg nem marad, van már elég pénz a svájci számlákon meg az off-shore cégekben, abból a pár száz milliárdból majdcsak eléldegélnek valahogy, valahol.

ben2 2019.04.11. 16:22:27

@Német Roland:

Pont erről szól a cikk: az ellenzéknek fel kell hagynia önmaga ámításával, ha egyről a kettőre akar jutni.
Ha bemagyarázzátok magatoknak, hogy csalás volt, akkor csak magatokat csapjátok be és újra és újra pofáraesés lesz a vége, mert nem arra fókuszáltok, hogy miért szavaztak kevesen az ellenzékre, hanem hogy találjatok valami kifacsart logikát, ami alapján Ti nem tehettek semmiről.

ben2 2019.04.11. 16:32:18

@kocsisj:

Amit elmondasz az nem magyarázat arra, hogy ha ennyire nyilvánvaló mindenki számára a csalás, lopás, stb. akkor miért nem alakult ki egy erős ellenzék, ami politikai tőkét csinál belőle?

1994-1998 között a szociknak volt kétharmaduk, nagyságrendileg többet loptak az alatt a négy év alatt, mint bárki a rendszerváltás óta összesen, kezükben volt a teljes (!) média, a szakszervezetek és a szervezett bűnözés, őket támogatta a gazdasági szféra és a bankszektor, mégis elveszítették a választást.

A különbség az, hogy akkoriban a jobboldali értelmiség felismerte, hogy az akkori MDF, Kisgazdák és KDNP soha az életben nem lesz már érdemi kihívója az MSZP-nek és beállt a Fidesz mögé. Ezzel sikerült a protest szavazatokat egyesíteni a szélsőjobbtól a jobbközépig.
Ma meg ha az egyik ellenzéki alakulat kidugja a fejét a pöcegödörből, akkor a többi az utolsó energiáját is arra használja, hogy visszahúzza ahelyett, hogy segítene neki kimászni.

Pop40 2019.04.11. 16:48:50

Egy nagy szart.

Hogy miből lehetett VALÓBAN látni a fideszes maffiacsürhe kétharmadát?

1, a kilóra megvett ellenzék, pl az lmp "balfaszkodásából". Ahogy elindították a tökesélytelen jelöltjeiket, csak hogy a fideszes nyerjen, majd az összecsalt kétharmad után beültek melegedni a parlamentbe, szó nélkül.
2, A román-ukrán határ menti 30 négyzetméteres putriba bejelentett 200-300 " határon túli", de magyarul se tudó bérszavazóból
3, a közpénz ezermilliárdokból nyomott nonstop fideszes hazudozásból, amit a szintén közpénz milliárdokból kitartott fideszes szennysajtó orrba-szájba nyomott.
4, A "megfelelő helyre a megfelelő embert" Az ex-fidsszes legfőbb ügyész, a szintén ex-fidsszes Ász-elnök, Patyi "elnézést, miniszterelnök úr" elvtárs, stb stb.
5, a fideszes csürhe által létrehozott kamupártokból, akiktől ugyan többen is bevallották, hogy csak a pénz miatt jöttek létre, de a fideszes csürhének igazán megér néhány milliárdot, ha a gründolt kamupártjaik elvesznek néhány voksot az ellenzéktől.
6, A "kreatívan" a fideszhez könyvelt ellenzéki szavazatok, lásd a jobbik több száz szavazata, amit egy az egyben beírtak a fideszhez. És ezek azok a körzetek, ahol volt ellenzéki megfigyelő, képzelhető, hogy csaltak ott, ahol nem volt ilyen.
7, a levélben, ellenőrizetlenül szavazgató, más f#szával játszó határon túliak - ellentétben egy Londonból, Berlinből szavazó magyarral, akinek a szavazását minden lehetséges eszközzel akadályozták. (Hogy ők nem szavazhatnak levélben, az természetesen alap.)
8, a 2000 forinttal, kiló krumplival, stb-vel megvett tahók kilóra megvásárolt szavazatai.
9, a fideszre szabott körzethatárok
10, mikor mindez nem volt elég, simán "leállt" a szerver, egészen addig, míg a maffiának kétharmada nem lett. Az a szerver, amit a fidesz úgy nyúlt le, hogy a fejlesztő cég tulaja öngyilkos lett, és a fideszen kívül senkinek nem volt rálátása, mit művelnek vele.

Na, ebből a 10 jelből lehetett látni az összecsalt kétharmadot, posztoló.
Még véletlenül se abból, hogy az aktuális birkamenetre hány buszoztatott lengyelt, meg megzsarolt közmunkást/köztisztviselőt rángat ki a vásárhelyi ellenzéki győzelemtől a gatyájába szart fideszes maffiacsürhe.

Német Roland 2019.04.11. 16:48:56

@ben2: Neked úgy jött le, hogy én szimpatizálok az ellenzékkel? Egy töketlen lefizetett balfaszok gyülekezete. De inkább ők 100x mint ez a csüngőhasú geciputtony! Már csak a koleszterinben lehet bízni, hogy teszi a dolgát!

arabok balrol 2019.04.11. 16:52:23

@Pop40: 2, "A román-ukrán határ menti 30 négyzetméteres putriba bejelentett 200-300 " határon túli", de magyarul se tudó bérszavazóból"

bizonyitek?

mi mult 300 szavazaton?

Ha ha ha

arabok balrol 2019.04.11. 16:53:24

@Német Roland: Egyetertunk, jo ha Orban marad meg 10 evig aztan meglatjuk, ha megint megduplazodott a ber, akkor jo lesz meg 10 evre

Ha ha ha

Pop40 2019.04.11. 17:13:50

@arabok balrol:

Semmi, bolsi.
Ezért csinálta meg ezt a vajdád szakmányban, sok helyen.

arabok balrol 2019.04.11. 17:40:59

@Pop40: eleg lesz bizonyitek a 300rol

Ha ha ha

ben2 2019.04.11. 17:42:55

@Pop40:

Látom neked sem jött le a cikk üzenete: ha nem bújsz ki az információs buborékodból, akkor minden egyes választást sokkoló kudarcként fogsz megélni, mert nem érzékeled, hogy mi történik a valóságban.

midnight coder 2019.04.11. 17:52:29

@Sir Bates dö Hól: Valamiért baloldalon automatikusan összekötik az antiszemitizmust és a rasszismust, holott a két dolognak nincs érdemben köze egymáshoz. A zsidók rassz alapján magyarok. Az antiszemiták részaránya pedig a társadalomban minimális. Igazából az átlagpolgár kb. pont szarik arra, hogy valaki zsidó vagy nem. A rasszizmus már egy másik kérdés, az tényleg elég mélyen benne van a társadalomban, de igazából főleg egy bizonyos társadalmi csoporttal szemben. Ha megnézed, Pl. a kínaiakkal szemben sokkal kisebb az elutasítás, pedig hát optikailag azért jóval kevésbé hasonlítanak a helyi átlagpolgárra mint a legnagyobb kisebbség. Viszont elég kevés segélyből vagy lopásból élő kínaival találkozik az átlagpolgár, nem hangosak, nem agresszívek. Ezért aztán nem is utáljuk őket.

midnight coder 2019.04.11. 18:05:02

@Pop40: Ezt hívják úgy, hogy alternatív valóság. Valójában az ellenzék gondja az, hogy eredetileg volt egy egységes FIDESZ és vele egy kb. hasonló súlyú MSZP/SZDSZ. Csak egyrészt Fletó ügyesen kettészakította az MSZP-t és a DK-t, másrészt a "megélhetési bűnózés", "deszegregáció" és egyéb liberális balfaszkodások a saját vidéki szavazótáborból is átirányítottak egy rakás embert a Jobbikba. Így a hajdani egységes MSZP/SZDSZ szavazatok szépen eloszlottak három nagy együttműködésre képtelen párt, és pár kicsi között. Az ellenzék pedig még örülhet, hogy nem nyertek, mert ha nyertek volna akkor tuti hogy nem tudják végigvinni a négy évet, és a következő körben Orbának nem kétharmada van hanem négyötöde.

Nem mellesleg, a balfék pártok amúgy is idióták. Az elmúlt 9 évben kb. egy értelmes megmozdulásuk volt, a nolimpia. Azon túl kb. annyiban merül ki a kommunikáció, hogy a ZOrbán lop, mintha ők nem a húsosfazékhoz igyekeznének. Az elmúlt 30 év után, amiben bőven volt szoci kormányzás is, ez elég hiteltelen az átlagpolgárnak.

kocsisj 2019.04.11. 18:37:22

@ben2: A nagyságrendi lopás igazából 89-92 között zajlott le spontán privatizáció néven. Ebből mindkét oldal jelentősen kivette a részét (Csányi, Széles stb). A többi már csak a maradék elosztása volt (itt is minden oldal és jelenlegi "neves" szereplő megtalálható).
Orbán nevéhez (persze kellett hozzá a Simicska esze) annak felismerése fűződik, hogy felismerte, hogy az EU gátlástalanul fosztogatható, ha a megfelelő "lét" a megfelelő megrendelésekkel visszajuttatod. Innentől mindenki csak kispályás, mert ha "az isten adta népnek" is hint az ezermilliárdokból, sokak szemében kisistenné és megbuktathatatlanná válik. Egyelőre működik. Ha nem jönnének az ezermilliárdok problémássá válik.

Comte de Gippaud 2019.04.11. 18:38:10

"Figyeljünk a tényekre, a számokra – azok ritkán vezetnek meg, ellenben már jó előre választ adhatnak számos fontos kérdésre."

Hát igen.
Az ellenzék ebben a műfajban nagyon gyenge. A tények semmibe vétele, már már zsigeri reakció náluk.

Comte de Gippaud 2019.04.11. 18:42:55

@midnight coder:

"Viszont elég kevés segélyből vagy lopásból élő kínaival találkozik az átlagpolgár, nem hangosak, nem agresszívek. Ezért aztán nem is utáljuk őket."

Ja. Meg egyes vasúti járatokon sem a kínaiak miatt van szükség testkamerákra a kalauzoknál.
Lassan fegyvert kell viselniük.

Comte de Gippaud 2019.04.11. 18:46:27

@Német Roland:

"De inkább ők 100x mint ez a csüngőhasú geciputtony!"

Tehát, (jó relatíve) szimpatizálsz az ellenzékkel.

Pop40 2019.04.11. 19:01:21

@ben2:

De, érzékelem.
Le is írtam 10 pontban.

Az, hogy te nem fogod fel, más lapra tartozik.

Comte de Gippaud 2019.04.11. 19:01:32

@ben2:

"Pl. a cigányok kiírtása helyett kirángatja őket a mélyszegénységből és az iskolázatlanságból ezzel megszüntetve a "cigánybűnözés" alapvető okait."

A rossz mesterembernek van még egy fajtája, amit nem említettél.
Az álomvilágban élő balf.sz.
Most megkérdezném tőled, a fejlett világnak hány olyan része van, ahol a cigányok ilyetén integrációja sikeres volt, úgy értem tömegesen.
Figyu, ez egy lassan 800 éves sikertelenségről szóló történet, ami (talán nem túlzás) globálisan jelentkezik ennél az etnikumnál.
A tények makacs dolgok, lehet persze mögéjük valós vagy vélt okokat kreálni, de a tények azok tények.

Pop40 2019.04.11. 19:04:10

@arabok balrol:

Gugli a barátod, bolsi.
Ugye nem képzeled, hogy engem fogsz túráztatni, mert te a párt napi leirataiból informálódsz?

Pop40 2019.04.11. 19:13:41

@midnight coder:

Azt, hogy az ellenzék balfasz, és meg van véve kilóra, nem kell bemutatnod.
Tavaly fényesen kiderült, mikor egyrészt mindent megtettek, hogy a maffia nyerjen, utána meg szó nélkül beültek a csalással összegányolt "parlamentbe".

"és a következő körben Orbának nem kétharmada van hanem négyötöde."

A vajdának a bukás után maximum a börtönben lesz négyötöde. Ha Polt, Domokos, Patyi, meg a többi téglája takarodik, nem tudja tovább pénzelni a néphülyítő propagandáját, illetve elcsalni a választást, neki vége.
Ha a Geci bukik, soha többet nem kerül hatalomra. Ezt tudja ő is, nem véletlenül kapálózik foggal-körömmel a székébe.

"Az elmúlt 30 év után, amiben bőven volt szoci kormányzás is, ez elég hiteltelen az átlagpolgárnak."

Az elmúlt 29 évből 12 volt szoci kormány, az összes többi ún "jobboldali", ebből 13-ban a Geci volt a miniszterelnök.
Hogy a lopáson meg a néphülyítésen kívül semmihez nem ért (igaz, ahhoz kitűnően) az a szektáját kivéve mindenkinek világos, kül-, s belföldön egyaránt.
Nem véletlen, hogy a 13 évében nonstop szabadságharcolt valami képzelt démonja ellen.

Comte de Gippaud 2019.04.11. 19:34:37

"Hogy a lopáson meg a néphülyítésen kívül semmihez nem ért"

Esetleg az ország pénzügyi helyzetének rendbetételéhez is van köze, a ballibsi elb.szás után.
Figyu, ok semmihez sem ért, fogadjuk el. De legalább nem b.szta el, mint a te ballibsijeid.

arabok balrol 2019.04.11. 19:50:00

@Pop40: ja mert nekem hianyzik az 1/3 szavazata

Ha ha ha

morph on deer 2019.04.11. 20:04:59

@kocsisj:
“...van már elég pénz a svájci számlákon meg az off-shore cégekben, abból a pár száz milliárdból majdcsak eléldegélnek valahogy, valahol.”

Az az érdekes, hogy mindenki csak a kedves szomszéd közel 400 milliárdnyi vagyonától hökken meg, holott ez csak az a rész, ami látszik!
Ami meg nem, az ennek bőven a többszöröse, szóval lehet megnyugodni, lesz miből tengődni a Zöldfoki szigeteken...

Blogolo Blogi 2019.04.11. 20:46:03

Nyilvanvaloan hulyere nyerik magukat meg jopar evig, evtizedig - amig Orban aktivan politizal, addig egeszen biztosan, nulla ellenzek mellett ez mondjuk abszolut elvarhato.

Kulfoldiek szavazata kapcsan azert jot derultem valamelyik nap, mikor arrol volt szo, hogy egy vermagyar roman utlevellel akart atkelni hazajabol Ukrajnaba, de vegul nem engedtek be. Vajon neki mennyire elvi kerdes magyarnak lenni, esetleg aszerint valtogatja aktualis identitasat, ahogy aznap ebred?

Az ukran nagykovet tuti pislogott, mint gipsznyul, hogy miafenet akar tole a magyar kulugy azzal kapcsolatban, hogy megtagadtak a belepest egy roman utlevellel belepesre jelentkezotol.

Péter51 2019.04.11. 21:16:50

Nézegetem a hozzászólásokat.Többségük normális és értelmes.
Sajnos a "demokrácia"bajnok dékás agyhalottak itt se nyugszanak.Van itt minden mint a vásárban.
Választási csalás,százmilliárdos lopás,már várom,hogy mikor lesz OV emberevő és tömeggyilkos,mert már az elmúlt 20 évben minden egyéb negatív volt.Ami pedig a "bukását" illeti,arról hiába álmodtok.Amíg az alternatíva bolond fletó ,sneider fáni tomi,valamint a láthatalan maszop elnök és a szétesett lmp,addig erre sosem fog sor kerülni.Egy új,értelmes,nem mindent csipőből elutasító ellenzék kellene.A Momentum máris leszerepelt e téren.

Sir Bates dö Hól 2019.04.11. 21:59:21

@midnight coder: nem kívántam összekötni, valóban helyesebb lett volna az és/vagy használata az és helyett, köszönöm. persze ebből még nem következik, hogy baloldali lennék.
az antiszemitizmussal kapcsolatban más a véleményem: moon csak az nem rendelkezik antiszemita attitűddel, aki zsidó vagy aki barlangban nevelkedett. kis túlzással. ilyen a moi szociókulturális környezet, ez a helyzet. ez persze nem azonos a "zsidófalók" csoportjával, azok hozzáallásával, nem szükségképpen tudatos (sőt, tudattalan!) bántó, csupán "tudjuk, hogy ők mások" (a valóságban a lófaszt tudjuk, hogy "mások", a többség simán röhög, mosolyog a szalonzsidózáson, miközben barátja, ismerőse, akiről nem is tudja, hogy érintett, ott ül mellette). ez van, majd egyszer kinőjük.
a kínaiakra azonban a fehér faj felsőbbrendűségével tekintünk. mindenki másra az "én magyarnak születtem" attitűddel, de ezt is ki lehet nőni. már, ha nyitott szemmel és értelemmel járjuk az utunk. meg persze az sem árt, ha néha elolvasunk egy-egy könyvet, s most nem feltétlenül tormay cécile-re gondoltam;-). sz'tem ez van, ezt kell szeretni. vagy legalábbis elfogadni első lépésben, mint realitást.

sírjatok 2019.04.11. 22:01:32

@ben2: "a cigányok kiírtása helyett kirángatja őket a mélyszegénységből és az iskolázatlanságból ezzel megszüntetve a "cigánybűnözés" alapvető okait."

Senki komoly ember nem akarja kiirtani a cigányokat, de az a húszezer forintos határ (akkora kár alatt nem indult eljárás gyakorlatilag) már beláthatjuk hogy egy kicsit sok volt, nem?

Senki komoly ember nem akarja kiirtani a cigányokat, de hogy a lurkókat mégiscsak valahogy be kell rakni az iskolába, és erre remek módszer a segílymegvonás, az azért csak jó ötlet volt, nem?

Senki komoly ember nem akarja kiirtani a cigányokat, de elvárható, hogy valaki ne tudjon abból megélni, hogy leszül nyolc kis bűnözőt, nem?

A mesterembertől az van elvárva, hogy végezze el a munkát, nem pedig azt, hogy pontosan azt tegye amit a megrendelő kimond a száján. Ja és az is igaz, amit arabok balról írt: van olyan mesterember is, aki csak ígérget, meg előadja a Nagy Tökéletes Megoldást, ami ugyan jó drága, de Tuti Jó Lesz, csak még soha sehol nem volt olyan.

Sir Bates dö Hól 2019.04.11. 22:02:44

@Péter51: én inkább tgm legutóbbi hvg-n megjelent írásával értenék egyet. de az ellenzék az valóban olyan, amilyen.

Sir Bates dö Hól 2019.04.11. 22:11:15

@Blogolo Blogi: ez jutott nekem is eszembe;-) főleg az alábbiak fényében, miszerint " „Az elmúlt 20 évben nem voltam Ukrajnában, és soha nem használtam magyar útlevelet. Én be tudom mutatni a mai incidens dokumentumait. Arra kérem a bukaresti ukrán nagykövetet, Olekszandr Bankov urat, hogy ő is mutassa be az állítólagos korábbi beutazásomat megtiltó hasonló dokumentumokat” – reagált Kelemen Hunor a külképviseleti vezető állítására."
mit emberkedik szártó? minek és milyen alapon avatkozunk bele két másik ország ilyen konfliktusába? persze, kampány van és kockázat nélkül lehet mellet döngetni;-)

Blogolo Blogi 2019.04.11. 23:07:12

@Sir Bates dö Hól: Ja tényleg, a Hunor. Szép neve van és biztosan sejt valamit, ha a magyar és a román parlamenti választás során is szavazati joga van. Azt azért remélem el tudja dönteni, hogy fiú- e avagy leány?

Scott Tenorman Must Die 2019.04.12. 09:03:06

@Német Roland: semmi ilyen nem történt, ne hazudozz

Frh 2019.05.28. 14:02:14

@konrada: Nem érted még mindig, hogy ne szavazzanak arról Romániából, hogy én hogyan éljek, ki legyen itt a "felelős" politikai vezető?
Én mikor pofázok bele Erdély dolgaiba? Meg se tehetném, de nem is akarnám.
Nincs rá lehetőségem. Nekik miért van fordítva? Amikor nem itt fizetik az adót??????????????????
Még mindig nem érted?

Frh 2019.05.28. 14:07:55

@Ma Baker: Csakhogy ne felejtsd el, hogy ők nem ideiglenesen kerültek más államba. Nem külföldre mentek dolgozni, aztán hazatérnek.
Úgyhogy a baromságot te mondod.

Frh 2019.05.28. 14:09:41

@werinter: Tudom, hogy nem önszántukból kerültek külföldre, hanem egy vesztes háború következménye ez, de ez még nem jogosít fel senkit arra, hogy odaszavazzon, ahol nem él és nem is fog soha.

Frh 2019.05.28. 14:12:07

@BiG74 Bodri: Szerinted ökörség, mert egy megalkuvó, gyáva ember vagy. Szerintem meg ki kell mondani a valóságot, mert a sok hazugságtól, elfedéstől nem lesz jobb.